Любителско творчество


ЖЕНСКА ФОЛКЛОРНА ГРУПА

Женската фолклорна група при читалище „Св.Иван Рилски-1922“ е създадена в началото на 1996г. с художествен ръководител  Рени Цветанова Божилова, солист на ДАНПТ „Филип Кутев“ и дългогодишна читалищна самодейка. Групата започва да изучава шопски народни песни, изпълнявани от  народната певица Кремена Станчева. В репертоарът й постепенно се включват и  народни песни, изпълнявани от бабите на село Мрамор и околните села. Под ръководството на Рени Божилова групата  има многобройни изяви и печели престижни награди. През 1999г. гостува на фестивал в с. Ораовица – Република Македония.


ДЕТСКА ФОЛКЛОРНА ГРУПА
Детската фолклорна група е създадена далечната 1983г. с художествен ръководител Бойка Присадова, солист на ДАНПТ „Филип Кутев“. Автентичните  песни, характерни за село Мрамор и шопския край се изучават от поколения деца, обучавани в групата. Нейни ръководители  са народната певица Кремена Станчева солист на „Мистерия на българските гласове“, Рени Божилова солист на ансамбъл „Филип Кутев, Иван Захов, Стефка Събчева.

ТАНЦОВ СЪСТАВ

Народните танци са национално богатство за всяка една страна, духа на една нация. През вековете те непрекъснато са се усъвършенствали. Огромно е тяхното разнообразие в стъпки,пози и движения. Танците са вълнуващо изживяване и за танцьорите и за техните зрители.

Традиция в читалище “Св.Иван Рилски -1922“ е  да се създават и работят състави за народни танци, в които се включват  деца и младежи. За възрастните е създаден клуб за изучаване на танци. Съставите подготвят танци  за участието си в читалищните празници, за фестивали и конкурси в страната.


ГРУПИ ЗА НАРОДНИ ОБИЧАИ

Пресъздаването на традиционни за село Мрамор народни обичаи, в които участие вземат деца  е дългогодишна традиция на  читалище „Св.Иван Рилски -1922“. Всяка година в групата за народни обичаи се включват желаещи деца да изучават и пресъздават народните обичаи.

Народен обичай „Лазаруване“

В събота преди Великден се чества празникът „Лазаровден“. На Лазаровден според митологичните вярвания се отбелязва преходът между зимата и пролетта. Най-важната част на празника е Лазаруването. Няколко седмици преди празника в читалището се събират малки момичета, за да разучават лазарските песни. Тези песни са записани в читалищния архив от мраморските баби,  лазарували на младини. Те са с различно съдържание и посвещение. Има песни наречени на Лазар, на стопаните на дома, на мома, на ерген и на малко детенце. За водачка на групата се избира гласовита мома, която умее да води групата и лазарското хоро. Лазарските групи обикалят къщите в селото и пеят за бъдещо плодородие. Домакинята дарява лазарките с паричка и яйца. Вярва се, че допирът на лазарките с продукти от миналогодишната реколта, ще увеличи плодородието и през новата селскостопанска година.


ШКОЛА ПО МОДЕРЕН БАЛЕТ „ТЕРПСИХОРА“

Терпсихора е една от деветте музи в гръцката митология. Тя е музата на танца. Представяна е като усмихната девойка, украсена с венец и държаща в едната си ръка лира.

Школа по модерен балет “Терпсихора“ е създадена през 2003г. с художествен ръководител Теодора Данаилова Байчева, завършила висше образование, специалност „Балетна педагогика“ в НМА “Панчо Владигеров“ гр. София. В школата се обучават момичета от 3 до 18 години  разделени според възрастовата си група, които изучават класически балет, характерни танци и модерен балет. От 2008г. е въведено и обучение по брейк и хип-хоп, за момичета и момчета на възраст от 7 до 18 години.


ШКОЛА ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК
Школата включва ученици  от начален и среден курс на обучение. Децата са  разделени по  възрастови групи. Занятията се провеждат един път седмично по два учебни часа от  Светлана Антонова, квалифициран преподавател, отличен професионалист и педагог.