Любителско творчество

Обратно към списъка
ДЕТСКА ФОЛКЛОРНА ГРУПА

Детската фолклорна група е създадена в далечната 1983г. с художествен ръководител Бойка Присадова, солист на ДАНПТ „Филип Кутев“. Автентичните  песни, характерни за село Мрамор и шопския край се изучават от поколения деца, обучавани в групата. Нейни ръководители  са народната певица Кремена Станчева солист на „Мистерия на българските гласове“, Рени Божилова солист на ансамбъл „Филип Кутев, Иван Захов, Стефка Събчева.

От месец октомври 2008г. ръководител на групата е народната певица Виолета Петкова фолклорист и солист на „Мистерия на българските гласове“. Приемът се осъществява с предварително прослушване. Децата са разделени съобразно възрастта си на групи. Репетициите се провеждат един път седмично, при предварително изготвен график. Децата разучават шопски народни песни  събрани и записани в архива на читалището от старите баби в село Мрамор. Изпълняват и песни от други фолклорни области на България -  македонски, тракийски, северняшки и родопски.

Читалището разполага с автентични и сценични шопски костюми, които  децата обличат, когато  участват в концерти и фестивали.

Фолклорната детска  певческа група  ежегодно взема участие в местните празници, концерти,  конкурси, фестивали и събори в страната.

От създаването си до днешни дни групата е носител на многобройни награди  и отличия  има  участия в телевизионни и радиопредавания.

  • 1999г. – Специална награда за цялостно представяне на читалището в конкурс „Младежта твори“ в гр. София
  • 2004г. – Трета награда от национален конкурс „Орфеево изворче“
  • 2007г. – Отлично представяне във фестивала “Шопска Лазарица“ гр.Елин Пелин
  • 2008г. – Отлично представяне на международен фестивал “Фолклорна броеница“ в Дворец на децата гр. София
  • 2009г. – Трета награда от Първи детски фестивал „Напеви от северозапада“ гр. Монтана
  • 2011г. – Отлично представяне на „Фестивал на шопската песен“в с. Локорско и „Парад на детската песен“ гр. Костинброд
  • 2012г. – Отлично представяне в международен фолклорен фестивал “Нишавски хоровод“ гр. Драгоман
  • 2013г. – Първа награда от фестивала “Шопски наниз“ гр. Костинброд, трета награда от детски  фолклорен фестивал “Слънце иде“ с. Дренp;

Кликнете върху снимките, за да ги видите в цял размер

DSC07098.jpg SV101688.JPG SV101689.JPG
SV101882.JPG SV102694.JPG