Село Мрамор


История
Село Мрамор се намира в северозападната част на Софийско поле. То граничи със землищата на селата Доброславци, Житен, Волуяк, Обеля, Требич и Мировяне. Намира се на важното пътно кръстовище за Пловдив – Истанбул, София, Белград – Европа.

Точни данни за неговото възникванене не са известни, но се знае, че тракийското племе серди е устроило тук селище. За това се черпят сведения от  мраморните колони и жертвеници, намерени в землището, а и в самото село. Три жертвеника са открити в църковния двор, като на един от тях личи дарствен надпис, посветен на божеството Сабазий.


Вижте по-голяма карта


Образование

175 ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

В село Мрамор е съществувало училище още преди Освобождението, което е било килийно. Негов пръв основател и  учител е дядо Петко, човек самоук, вероятно местен жител. Първоначално училището отваря врати за своите ученици в частни домове. Мраморци чувстват все повече необходимостта от ново училище. Затова на  06.08.1901г. в присъствието на многобройна публика, учителят Кирил Спасов, председателят на училищното настоятелсво Петър Стойков и училищните настоятели полагат първият камък на новото училище, като е извършен и водосвет от енорийският свещеник Кирил Илиев. Строежът струва тогавашни пари 5 150 лева, от които 4 хиляди дарени от Окръжната комисия по просвета, а останалите са събрани доброволно от мраморци.