Новини

Обратно към списъка
Лазаровден в с. Мрамор
01.04.2018 Василка Христова


На 31 март песни и танци огласиха улиците за Лазаровден в с. Мрамор. Лазарските групи при НЧ "Св. Иван Рилски-1922" още от ранни зори до късния следобед обходиха селото и извършиха обредните ритуали, свързани с пролетния празник.

В българската традиция мома, която не е лазарувала, няма право да се омъжи. От този момент придобива нов социален статус, вече публично може да се момее, да се хваща на хорото, да се гизди.

Вярва се, че лазарките играят за берекет. Пропуснат ли някоя къща, в нея не влиза нито имането, нито късметът. Затова обхождат цялото село и влизат във всяка къща.Пропускат само дом с покойник до една година. Смята се, че където минат лазарките, след тях върви плодородието.

За празника са характерни три обредни момента – лазаруването, избирането на кумица т.нар. кумичене и обредния танц буенек. И трите са свързани с прехода от моминство към любовта и задомяването.Пеят различни песни за семейството и получават като дарове яйца, брашно,плодове. Колкото по-пълна е лазарската кошница, толкова по-голямо ще е плодородието.
1.jpg


2.jpg
     3.jpg

4.jpg


5.jpg


6.jpg
    7.jpg

8.jpg
    9.jpg

90.jpg