Фото-галерия

Страница >  12

Тържествено откриване на читалищната сграда

Новата сграда на читалището е открита на 3 април 1983 година. На тържеството присъстват Чудомир Александров, Търпо Божилов, Въльо Нейков, Лозан Такев, Никола Анастасов и много други. С кратко слово кметицата на село Мрамор Величка Алексиева открива празника. Следва награждаването на изявени читалищни и обществени дейци, както и строители на сградата. Чудомир Александров поздравява присъстващите със 104-годишнината от обявяването на София за столица на България и открива читалищната сграда.
Празничния ден е съпътстван и с прекрасния „Празник на зетьовете”.


Празник на зетьовете в с. Мрамор

Началото на Празника на зетьовете е поставено през 1978 година и се провежда почти всяка година в навечерието на 1 април - Деня на хумора и шегата.
Идеята за него е заимствана от Етрополе, но празникът на зетьовете в село Мрамор си има свой облик и красота. Весел и жизнерадостен, обагрен с прочутото шопско остроумие, с много песни и танци той привлича публика от близки и по далечни селища.Театрален състав - "Селска история"

Постановката "Селска история" за първи път на мраморска сцена е представена на 9 март 1985г.
Режисьор на постановката е Иван Димитров
Участници:  Любомир Додов, Руска Дросева, Иван Димитров, Василка Христова, Нико Дросев, 
Богомил Василев, Юлия Борисова, Ивайло Манов,  Георги Крачунов, Борислав Манов, 
Софка Борисова, Тодорка Груйкина, Румяна Лехчевска.


Детски танцов състав - ръководител Анета Герасимова

Танцовият състав към читалище „Спиро Апостолов" ("Св. Иван Рилски-1922") се сформира значително по-късно от театралните и певческите колективи.Първият танцов състав, играещ под музикалния съпровод на корепетитора Георги Нацев, състоящ се от самодейци е създаден през 1978 година. Негов ръководител е Боян Соколов. За първи път през 1985 година танцьорите имат и професионален ръководител. Това е Анета Герасимова, която е завършила Държавното хореографско училище и от 1966 година е танцьорка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев". Детска певческа група - ръководител Бойка Присадова

През 1971 година към читалището е създадена детска фолклорна група. Нейни първи участници са момичетата, обединени от вълшебната прелест на българския фолклор. От 1981 година техен ръководител е изпълнителката на народни песни и солистка на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев" Бойка Присадова. Благодарение на енергията, огромният труд и творчески умения фолклорната група завоюва голяма популярност и покорява сърцата на зрителите със своето майсторско изпълнение на народни песни.

 
Страница >  12